Ichiro Saito Flower II (2010)

On view at the Bergarde Stable

Sorry, this entry is only available in Nederlands. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dit bijzondere wandobject van washi is gemaakt door de Japanse kunstenaar Ichiro Saito. Washi werd ontwikkeld in de zeventiende eeuw en betekent Japans (Wa) papier (shi).

Dit papier wordt voornamelijk gemaakt van kozo, de schors van de moerbeiboom. De bereiding van het materiaal is een arbeidsintensief proces. Eerst worden de takken gekookt en ontdaan van hun schors (hakuhi). Daarna worden deze met zuiver, koud stromend water gereinigd (arashi) om te voorkomen dat bacteriën de vezels aantasten. Ambachtelijke washi wordt dan ook hoofdzakelijk in de wintermaanden vervaardigd. Na de reiniging vindt de droging plaats. Vervolgens worden de vezels gekookt met loog om zetmeel, vet en looizuur te verwijderen (shajyuku). Aansluitend worden de vezels losgeslagen met een vijzel (koukai). De hompen pulp die overblijven worden in een vat gemengd met water en eventueel slijmstof uit de wortels van de tororo plant (neri). Uiteindelijk volgt de suketa, het in model brengen van de vellen waarna deze op een houten plank in de zon (kanso) te drogen worden gelegd.

Washi wordt behalve in de autonome kunst ook gebruikt in de bloemschikkunst (ikebana), de papiervouwkunst (origami), de kunst van het kaligraferen (shodo) en bij het vervaardigen van Japanse bankbiljetten.

Flower II is aangekocht voor de Bergarde Collectie naar aanleiding van Kami no Mukouni /Beyond the paper bij Bergarde Galleries in 2011.