Rince de Jong (Nederlands) Zussen (uit: Wat ìs dat?) ((Nederlands) 2007)

> Who we are

Sorry, this entry is only available in Nederlands. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Video
8mm-film / digitaal overgezet
duur 2’24”

Over de serie Wat ìs dat?

De serie Wat ìs dat? bestaat uit negen korte films. Deze ontstonden vanaf 2000, tijdens een vijfjarige periode waarin Rince de Jong bij een Rotterdams kinderdagverblijf werkte.De keuze om deze serie in acht millimeter zwart-wit films te maken is een bewuste en vormt een contrast met andere kleur video-installaties uit haar oeuvre.

De Jong laat de camera draaien en portretteert de kinderen in hun eigen onschuld. Als stille registrator legt ze deze, voor haar dan nieuwe doelgroep, op beeld vast zonder enige vorm van menselijk ingrijpen. Kinderlijke driften worden getoond en de camera wordt niet stilgezet op ongemakkelijke momenten, zoals wanneer er een handgemeen ontstaat over een stuk speelgoed. Vertedering, oprechtheid en ongemak komen tot de kijker. Herkennen wij dit gedrag als volwassenen nog steeds? En wat zegt dit over ons?