Why These Pigeons Wear Elaborate Sweaters

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In het januari nummer van National Geographic Magazine staan vogels centraal, met daarin een artikel over de Amerikaanse kunstenares Laurel Roth. Om extra aandacht te vragen voor vogels heeft National Geographic 2018 uitgeroepen tot het jaar van de vogel. Een jaar lang zullen vogels extra aandacht krijgen.

In het werk van Lauren Roth nemen vogels een belangrijke plaats in. Roth – een autodidacte kunstenaar die jaren als parkranger werkte – observeerde voor langere tijd de stadsduif. Ik begon na te denken over de manier waarop we waarde hechten aan dingen die zeldzaam zijn of juist veelvoorkomend en hoe dat de wijze beïnvloed waarop we dieren in het wild zien. Ik wilde de twee graag samenvoegen. 

Het was het begin van haar serie Biodiversity Reclamation Suits for Urban Pigeons. Daarin wordt door Roth de stadsduif voorzien van een gehaakt jasje geïnspireerd op het verendek van een uitgestorven vogel. Werk uit deze serie is te zien bij Bergarde Galleries.