Laurel Roth Allegory of the Monoceros (2008)

Te zien in de Bergarde Stal

Allegory of the Monoceros is een samenwerking tussen Andy Diaz Hope en Laurel Roth.

The Conflicts is een serie van drie jacquard geweven wandtapijten door de Amerikaanse kunstenaars Laurel Roth en Andy Diaz Hope. De voorstellingen zijn allegorieën, oftewel verbeeldingen van abstracte ideeën, zoals in dit geval grote menselijke conflicten.

Allegory of the Monceros is een verwijzing naar de beroemde eenhoorntapijten (ca. 1500) in de collectie van het Metropolitan Museum of Art in New York. Op het eerste oog herinnert de voorstelling aan afbeeldingen van de zondeval, het aardse paradijs en de levensboom. De allegorische voorstelling verwijst echter naar moderne tijden met evolutie, geneeskunde en ontdekking. Zo is de levensboom gebaseert op Charles Darwins (1809 – 1882) eerste schetsen van zijn evolutionaire theorie De Boom des Levens.

Het centrale thema van dit tapijt is het conflict tussen schepping, evolutie en de menselijke invloed op het ontstaan en de ontwikkeling van levensvormen. Eén van de bekendste voorbeelden van kunstmatige levensvormen is het gekloonde schaap Dolly (1996).  Een moderne versie van de eenhoorn is ook te vinden op het tapijt. In de middeleeuwen bestond een rijke handel in de hoorn van het mystische dier vanwege de vermeende magische krachten. Totdat met de bestudering van de narwal deze mythe werd ontkracht.