Peter Hellemons The final cut (2019)

> Peter Hellemons | Search for a much bigger Flora

Tekst: Diana Wind

Search for a Much Bigger Flora
Wandkleden

De familie en het gezin zijn altijd de belangrijkste onderwerpen geweest in het werk van Peter Hellemons (Schiedam, 1957). Dat heeft zich in vele vormen geuit in de afgelopen decennia. Aanvankelijk koos Peter Hellemons voor het schilderen met uitstapjes naar beelden en fotografie. Sinds 1996 heeft hij geen schilderij meer gemaakt en koos hij voor installaties, beelden, fotografie en film. De fotografie nam een enorme vlucht in zijn werk toen hij het fotoarchief van zijn schoonvader Leo Polhuis ontdekte en daarvan zowel de schoonheid als het belang zag. Dit archief werd voor langere tijd het uitgangspunt van zijn werk.

In 2010 besloot hij om alleen nog werk te maken over zijn eigen gezin. Hij koos daarvoor een nieuw medium om zijn gedachtegoed te uiten. In de afgelopen negen jaar heeft Peter Hellemons negen wandkleden gemaakt waarin de relatie met zijn dochter Flora centraal staat. Hij koos juist voor stof omdat de tactiele waarde ervan voor hem essentieel is bij deze werken. Die behoefte aan tactiliteit komt voort uit de liefdevolle relatie tussen Peter en Flora. Ook geeft deze werkvorm Peter Hellemons meer vrijheid in zijn hoofd en kan hij sneller besluiten nemen omdat hij de specialisten van het TextielMuseum nodig heeft om de werken te maken. De samenwerking met anderen levert hem slagkracht en meer zekerheid op.

Alle kleden zijn gebaseerd op reeds bestaande foto’s die Peter Hellemons heeft gekozen uit zijn archief, uit het archief van zijn schoonvader en foto’s die Flora heeft gemaakt. Elk kleed vertegenwoordigt een bepaald aspect van de relatie tussen vader en dochter.

The final cut (2019)

The Final Cut is het laatste kleed in de serie Search for a much bigger Flora. Het is een samenvatting van de acht voorafgaande kleden. De aanleiding om de essentie van de kleden in en laatste kleed samen te voegen is een gesprek dat Hellemons met Flora had toen zij 7 jaar oud was, een gesprek dat zo veel indruk op hem heeft gemaakt dat hij het noodzakelijk vindt om twintig jaar later er een werk van te maken. Dat gesprek ging als volgt:“Jaaah, ik ben wel blij en ik vind het ook wel mooi, maar geluk is anders. Eigenlijk kan je niet gelukkig zijn in het leven, dat kan pas als je, je weet wel bent. Als je dat bent. Nou je weet wel, dat woord dat zeg ik niet.” “Oh, je bedoelt dood, je kan pas gelukkig zijn als je dood bent.”

The Final Cut is een zoektocht naar het laatste moment. Hellemons heeft alle doeken over elkaar heen gezet in de computer en hij heeft laag na laag verwijderd. Wat er ontstaat is een kleed dat de essentie weergeeft van de werken die in de afgelopen negen jaar zijn ontstaan. Voor de kunstenaar is het resultaat een even grote verrassing als voor de toeschouwer. Wat je ziet is de optelsom van het verleden en wat je er uiteindelijk aan overhoudt is onvoorspelbaar, maar wel prachtig.


Kunstwerk gegevens

Kunstenaar: Peter Hellemons
Titel: The final cut
Datering: 2019
Techniek: Jacquard geweven
Afmetingen: 150 x 223 cm
Editie: 1/3
Prijs: € 7.500,- (incl. BTW)


Bezorginformatie

Het kunstwerk wordt door Bergarde Galleries verpakt.

Gratis bezorging in Nederland. We nemen contact met u op om een afspraak te maken voor bezorging.

Vraag naar de mogelijkheden voor verzending naar het buitenland.