Bergarde tipt: Kairos Castle

In Kasteel van Gaasbeek (België, in de buurt van Brussel) is tot en met 18 juni een bijzondere tentoonstelling te zien: Kairos Castle. Gast-curator en filosofe Joke Hermsen stelde de tentoonstelling samen. Via een verassende route worden de bezoekers door het neo-gotische Kasteel van Gaasbeek (nabij Brussel), langs kunst van het juiste ogenblik (Kairos). Kairos is de Griekse god van het juiste ogenblik. In tegenstelling tot zijn grootvader Chronos (de meetbare tijd) is Kairos onverwacht en vluchtig. Hij onderbreekt de meetbare tijd voor intense moment van schoonheid en bevlogenheid.

Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling word je doordrongen met het besef van tijd en aan de andere kant raak je volledig het gevoel voor tijd kwijt. Dit begint met de bijzondere omgeving van Kasteel van Gaasbeek. Hoewel de voorloper van het kasteel al in de dertiende eeuw werd gebouwd, werd het kasteel meerdere malen verwoest en herbouwd. In de negentiende eeuw initieerde markiezin Arconati Visconti  een grondige restauratie, wat in deze tijd synoniem was een een grondige verbouwing. Architect Charle-Albert stelde zich tot doel om het kasteel zo “middeleeuws” mogelijk te maken. Torens werden toegevoegd en de gevel kreeg de uitstraling van een burcht. Door deze romantische neostijl wordt het tijdsbesef van de hedendaagse bezoeker op de proef gesteld. De omgeving voelt oud, maar aan de andere kant klopt er iets niet.

Kairos Castle is een tentoonstelling die je met een open houding moet betreden. De combinatie van architectuur, beeldende kunst, filosofische teksten en muziek werkt vervreemdend. Hoewel niet alle objecten ideaal zijn opgesteld en niet van iedere kunstenaar het beste werk wordt getoond, is de uiteindelijke ervaring indrukwekkend. Laat alle verwachtingen los en laat je verassen door Kairos!

Met werk van Maarten Baas, Peter Bogers, Alice Brasser, Mynke Buskens, David Claerbout, Alexandra Cool, Jaap de Jonge, Eric de Nie, Nicolas de Staël, Gilbert Garcin, Antony Gormley, Susanna Hertrich, Rebecca Horn, Marlies Hulzebos, Jay Mark Johnson, Dani Karavan, Evi Keller, Olga Kisseleva in samenwerking met Sylvain Reynal, Jorge Macchi, George Meertens, Corinne Mercadier, Sofie Muller, Otobong Nkanga, Hans Op de Beeck, Thierry Pécastaing, André Pielage, Quayola, Pipilotti Rist, Georgia Russell, Anri Sala, Susumu Shingu, Chiharu Shiota, Marielin Simons, Berndnaut Smilde, Patrick Van Caeckenbergh, Martijn Veldhoen en Antonella Zazzera.

Op de tentoonstelling is ook Bergarde Galleries vertegenwoordigd. Het werk Golden Lane uit de vaste Bergarde collectie heeft tijdelijk een nieuw onderkomen in het Kasteel van Gaasbeek. De installatie van kunstenares Marielin Simons (1991) komt prachtig tot zijn recht in de kelder van het kasteel.

Meer info: www.kasteelvangaasbeek.be