Boudewijn Bollmann: ‘Rotterdam in the Picture’, Nederlands Fotomuseum

24 januari 2015 – 17 mei 2015
Werk van Boudewijn Bollmann te zien in: Rotterdam in the Picture | 175 jaar fotografie in Rotterdam
Nederlands Fotomuseum | Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, Rotterdam 
Foto’s van Boudewijn Bollmann worden momenteel gepresenteerd in de tentoonstelling People We’ve Met. De expositie waar het werk van Bollmann naast dat van fotografe Marieke van der Velden wordt gepresenteerd is nog tot en met 14 maart bij Bergarde Galleries te bewonderen.

Rotterdam in the Picture | 175 jaar fotografie in Rotterdam
Stoer, brutaal, dynamisch, modern: Rotterdam is niet bang! Al 175 jaar wordt in beeld gebracht hoe de stad steeds opnieuw op de schop gaat, in een aanhoudend proces van opbouw, sloop, wederopbouw en uitbreiding. Hoogbouw, ruimte, water en wind bepalen de sfeer in deze multiculturele, internationale stad die ernaar verlangt metropool te zijn. Het proces van verandering heeft in de afgelopen 175 jaar tot veel bijzondere foto opdrachten, foto´s en fotoseries geleid.
Tentoonstelling Rotterdam in the Picture | 175 jaar fotografie in Rotterdam
Niet eerder is er over Rotterdam een tentoonstelling gemaakt die zo’n breed beeld geeft van zowel de stad als de fotografie die er is gemaakt sinds het medium bestaat. Rotterdam in the Picture laat een stoere stad zien, een multiculturele, een bouwende en dynamische stad; een stad die altijd in ontwikkeling is. De gebouwde omgeving komt aan bod, maar ook de haven, de aansprekende architectuur en de mensen die de stad maken tot wat hij is
Rotterdamse, Nederlandse en internationale fotografen hebben, al dan niet in opdracht, het beeld van de stad mede gevormd. De fotografen hebben een visie op de stad ontwikkeld en haar een gezicht gegeven. Dat is weer bepalend geweest voor hoe er van buiten naar de stad is gekeken, maar ook heeft dit invloed gehad op de manier waarop de Rotterdammers zelf naar hun stad hebben gekeken. Het beeld van de stad en de stad als beeld komen hier samen in befaamde fotografische hoogtepunten en onbekend materiaal.

Rotterdam in the Picture | 175 jaar fotografie in Rotterdam is gebaseerd op een onderzoek dat Joop de Jong in opdracht van het Nederlands Fotomuseum heeft gedaan. In deze tentoonstelling is een veelheid van foto’s uit de eigen collectie te zien aangevuld met bruiklenen van onder andere het Stadsarchief Rotterdam, het Koninklijk Huis Archief, het Spoorwegmuseum, Maria Austria Instituut, Museum Rotterdam, bedrijfshistorisch archief
Nationale-Nederlanden en Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden.
Filmportretten van Boudewijn Bollmann en Jannes Linders zijn gemaakt in opdracht van OPEN Rotterdam met financiële bijdrage van de Gemeente Rotterdam.

Foto: Boudewijn Bollmann, Tennisser, Rotterdam-Noord (2010)