Cathelijn van Goor @ Het Pompgemaal Den Helder

Cathelijn van Goor is deze week gestart aan haar residentie bij gastatelier ‘Het Pompgemaal’ in Den Helder. In juli en augustus werkt de kunstenares hier aan nieuw werk.

Samen met de gemeente Den Helder heeft het Mondriaan Fonds in 2008 een karakteristiek vroeg 20e eeuws waterpompgemaal, een provinciaal monument gelegen in een natuurgebied in de duinen, opgeknapt en geschikt gemaakt als werk- en verblijfsruimte voor kunstenaars. Het gastatelier is de eerste permanente verblijfsmogelijkheid van het Mondriaan Fonds in Nederland.

Het Mondriaan Fonds wil naast het bestaande netwerk van buitenlandateliers ook werkmogelijkheden creëren op bijzondere plekken in eigen land. Dit mede vanuit de overweging dat niet alleen verre oorden kunstenaars inspireren of hun de mogelijkheid bieden in alle rust te werken: ook het verblijf in eigen land kan veel opleveren, zowel voor de kunstenaar als voor de plek/regio. Het Pompgemaal is daar een sterk voorbeeld van. Om het Pompgemaal tot een plek van betekenis te maken wordt gestreefd naar een continue programmering. Hierbij valt te denken aan kortere of langere werkperiodes, aan tijdelijke presentaties, openbare workshops of studieperiodes. Een periodieke openstelling van het gebouw en de presentatie van het hier gemaakte werk moet altijd onderdeel zijn van het gebruik van het gastatelier. Bij dit atelier kan bij wijze van uitzondering ook aangevraagd worden door studenten van academies en werkplaatsen en door professionals uit de (internationale) kunstwereld.

Het gastatelier ligt aan de rand van een uitgestrekt en beschermd duingebied, op ongeveer 15 minuten van zowel het centrum als het strand van Den Helder. De woon/werkruimte is ca. 220 m2 groot en 5 meter hoog. Het appartement bevat de meest noodzakelijke voorzieningen en huisraad en bestaat uit een grote woon/leefruimte met een tweepersoons slaapkamer. Afhankelijk van het plan en het gebruik van de werkruimte kunnen ook meerdere personen gebruikmaken van het atelier, altijd in overleg met het Fonds. De vaste lasten van het atelier en de woonruimte worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds voldaan.

In 2016 werken de volgende kunstenaars in het gastatelier: Irene Kopelman & Praneet Soi (januari t/m april), Maria Guggenbichler (mei-juni), Cathelijne van Goor (juli-augustus), Tom Kok (september-oktober) en Michiel Hilbrink (november-december).

Lees meer