Einde gekomen aan Saenredam-project

Bijna een half jaar dreven de ‘Floating Sculptures’ rond Landgoed Het Buitenland. Nu is er daadwerkelijk een einde gekomen aan dit tijdelijke project. Afgelopen week werden de drijvende sculpturen uit het water gehaald.
De sculpturen werden gemaakt door kunstenaar Oscar Abraham Pabón (Venezuela) ter gelegenheid van het dertigste jubileumjaar van het Saenredam (ofwel Wilgeneiland) in Barendrecht. De opdracht luidde: ontwerp twee (tijdelijk) drijvende sculpturen die een bijzondere relatie aangaan met het Barendrechtse Wilgeneiland’. Met steun van het Mondriaan Fonds kon het project worden gerealiseerd. Drie maanden lang dreven de objecten rond het eiland, waarbij de architectonische sculpturen als een cultuurhistorische verwijzing aandacht vestigden op de Nederlandse schilderkunst en haar tradities.
Op 12 december 2015 werden de sculpturen verplaatst van het Barendrechtse Wilgeneiland naar de nieuwe, tijdelijke ligplek op Landgoed Het Buitenland. Na bijna zes maanden te hebben rondgedreven – geteisterd door weer en wind – is er nu een definitief een einde gekomen aan het project.
Bergarde Galleries dankt de Stichting Saenredam, die het mogelijk maakte de sculpturen naar Landgoed Het Buitenland te verplaatsen. In het bijzonder bedanken wij Maarten Ouwens (voorzitter) die tot het einde al zijn enthousiasme, tijd en energie in het project heeft gestoken.