Video Rince de Jong te zien op IFFR 2018

Werk van Rince de Jong is te zien op het International Film Festival Rotterdam. Bij LantarenVenster is de installatie uit de serie Zij zijn op vrijdag 26 januari te bewonderen.

LantarenVenster
Een dag lang is LantarenVenster helemaal 010. In elke zaal non-stopvertoningen met het beste van wat er nu in de Maasstad wordt gemaakt, en waar we met weemoed op terugkijken. Vers werk, YouTube-parels en muziekvideo’s. Maar ook bijzonder archiefmateriaal, nostalgisch spul en een paar regelrechte klassiekers. Van filmende tramchauffeurs tot Ice Cube op de West-Kruiskade. Docu’s, speelfilms, kunst – alles uit Rotterdam.

Twee films gaan in wereldpremière: Sleutelaar is hier van Stephan Warmenhoven, over de dichter Hans Sleutelaar, en René Hazekamps Gangway to a Future, over een groep Rotterdammers die bootvluchtelingen proberen te redden. We zien de veranderende stad door de ogen van de kunst- en muziekscene, met films als Saxman (Carel van Hees & Martijn ’t Hart, 1995), Rotterdam, een ongemakkelijk sprookje (Lydia Schouten & Gina Kranendonk, 2001) en Nighttown (Marcel Haug, met muziek van Mike Redman, 2010). Kunstenaar Gyz La Rivière is te gast in Talk of the Town, waar hij wonderlijke Rotterdamse filmbeelden zal duiden.

Ook zijn er korte films en videoclips te zien, en twee bijzondere installaties van Rince de Jong (Zij zijn) en Ari Versluis (Dark Corners). Daarnaast brengt een groep Rotterdamse dichters een ode aan de stad bij de rustgevende, hypnotiserende YouTube-video’s Tram Tales van trambestuurder Rodney Luxemburg. De makers van Rotterdam, I Love You schuiven aan voor een update van hun megaproject en filminitiatief 48 Hour Film Project houdt een sessie over de vraag: hoe krijg ik mijn film op IFFR?