OVER BERGARDE GALLERIES

In 2011 werd Bergarde Galleries opgericht door Henk en Anja van den Berg. Zij vestigden Bergarde in twee gebouwen op Landgoed Het Buitenland. Zo ontstond de toonaangevende galerie voor hedendaagse kunst en zijn grote meesters in het polderland van Heerjansdam te bewonderen. Op een steenworp afstand van Rotterdam betreed je een oase van rust waar genoten kan worden van kunst en natuur. De galerie sloot haar deuren in november 2019. De vaste collectie van Bergarde is op afspraak te bezoeken (h.vd.berg@oudemaasbeheer.nl).

Door de jaren is de Bergarde collectie uitgegroeid tot een bijzondere kunstverzameling. De collectie is grotendeels te bewonderen in een van de gebouwen op het landgoed. Daarnaast werden in de lichte galerie, die uitkijkt op het groene polderland, tot eind 2019 tentoonstellingen georganiseerd. In de galerie werd een divers tentoonstellingsprogramma aangeboden. Jonge kunstenaars kregen de ruimte om te experimenteren, maar er was ook plek voor de al meer gevestigde kunstenaar. De relatie met de lokale omgeving is belangrijk. Kunst, natuur en ruimte zijn de ingrediënten en toegankelijkheid is een speerpunt. In het najaar van 2014 is Landgoed Het Buitenland opengesteld voor het publiek. Het landgoed is gratis toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.
      De curatoren van de galerie waren Karin de Wild, Eefje Zalm en Teuntje van de Wouw,

Bergarde

Bergarde Galleries ontwikkelde hoofdzakelijk tentoonstellingen met nationale en internationale kunstenaars die zich richten op essentiële waarden in onze hedendaagse samenleving. Er was ruimte voor het experiment van de (jonge) kunstenaar, groepsshows en oeuvre tentoonstellingen van de al meer gevestigde kunstenaar. De kunstenaars werken in verschillende media, zoals schilderijen, prints, fotografie, tekeningen en nieuwe media.
Bekijk tentoonstellingen

team

Eefje Zalm (1985) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en volgde vervolgens de master Museumstudies aan de UvA. Stages volgde ze bij het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum. Daarnaast was ze actief als bestuurslid van Stichting Art (de studievereniging van Kunstgeschiedenis) en is ze een van de oprichters van het tijdschrift Article. Van 2012 tot eind 2019 werkte Eefje bij Bergarde Galleries.

contact

team

Teuntje van de Wouw (1988) studeerde grafisch ontwerp aan AKV | St. Joost in Breda. Vervolgens zocht ze theoretische verdieping aan Universiteit Utrecht, waar ze achtereenvolgens de bachelor kunstgeschiedenis en de Engelstalige onderzoeksmaster voltooide. In het kader van het internationale programma liep ze een onderzoeksstage bij The National Gallery of Ireland (Dublin). Teuntje werkte van 2017 tot eind 2019 bij Bergarde Galleries.
contact