evenement lezing Artist Talk Peter Hellemons 13.04.2019

PROGRAMMA

Op zaterdag 13 april 2019 organiseert Bergarde Galleries in samenwerking met Peter Hellemons (Schiedam, 1957) een persoonlijk kunstenaarsgesprek waar u bij kunt zijn.

PRAKTISCH

Datum: zaterdag 13 april 2019
Tijd: 14.30 – 16.30 uur
Locatie: Bergarde Galleries
Kosten: € 7,50 p.p.
Deelnemers: maximaal 40 deelnemers
Tickets:

INHOUD

Het Stedelijk museum Schiedam kocht in 2011 van Peter Hellemons het Archief Polhuis en De Reis onder de noemer Particulier Domein. Beide werken zijn nu verenigd in het project De Ruimte. In De Ruimte komen beide werkstukken, Het Archief en De reis, samen in een “tentoonstelling in drukvorm”. De Ruimte is geen fotoboek. Het gaat verder dan dat. Het is het indringende verhaal over de moeilijkheden die de werkstukken Archief Polhuis en De Reis de laatste 15 jaar hebben veroorzaakt. Een verhaal waarin duidelijk wordt dat er een kunstwereld is die fotografie gebruikt en een fotografiewereld die graag kunst genoemd wilt worden en daarin zijn eigen restricties neemt en de kunstwereld ontkent. Een boek dat je meer dan eens wilt oppakken om in te kijken en te lezen, een naslagwerk over een tijd waarin cowboys nog zongen en het bijzonder was dat meisjes voetbalden. Een rijk geïllustreerd album waarin de tijdgeest een belangrijke rol speelt en de zoektocht naar het doel van het leven, hoe klein en privé dat ook mag zijn. Samengebracht in de hersenspinsels van iemand in vrijwillige opsluiting.

Als fotoboek wilde uitgeverij Phaidon het Archief Polhuis erg graag uitgeven in 2007, maar niet op de manier zoals Peter Hellemons voor ogen had. Daarnaast speelde het fotomuseum Rotterdam een belangrijke rol in deze. Sommige tentoonstellingen zoals het fotomuseum, opening door Bernlef,  Arles en Praag zijn via het fotomuseum tot stand gekomen. De uitgave Het Polhuis Archief, een gewoon familiealbum is tot stand gekomen met het Foto museum Rotterdam en Frits Gierstberg.

Door ziekte van de kunstenaar en een daardoor ander verkregen inzicht is het boek nu geworden tot wat het eigenlijk altijd had moeten zijn, een vertelboek met foto’s die het verhaal onderschrijven en duidelijk maakt waar de werkstukken Archief Polhuis en De Ruimte vandaan komen.

Lees meer over de tentoonstelling In Search for a much bigger Flora die nog t/m 11 mei 2019 bij Bergarde te zien is.