evenement Extra workshop Tessa van Helden | Found Footage 24.03.2018

Vanwege de snelle verkoop van de tickets voor de Found Footage workshop in januari organiseert Bergarde op zaterdag 24 maart een extra workshop in samenwerking met Tessa van Helden.

Bestel je tickets eenvoudig in de webshop


Speciaal voor Bergarde Galleries ontwikkelde kunstenaar Tessa van Helden (Dordrecht, 1995) deze workshop, waarin oude foto’s en herinneringen centraal staan.

Datum: Zaterdag 24 maart 2018

Tijd: 13.30 – 17.00 uur

Locatie: Bergarde Galleries, Heerjansdam

Voor wie?: De workshop is geschikt voor deelnemers vanaf ca. 12 jaar

Kosten: € 17,50 p.p. (inclusief professionele begeleiding, fotoprint, materiaal, drankjes)

Meenemen: 3 tot 6 (oude) foto’s

Aanmelding

Vanwege een beperkt aantal plekken is aanmelden noodzakelijk. Tickets zijn te koop in de webshop

Heb je nog vragen of problemen met de aanmelding? Stuur een berichtje naar info@bergarde.com.

De Workshop

Heb je nog een mooie foto van de bruiloft van je grootouders, of een dierbare afbeelding van een lang vergeten vakantieliefde? Jouw eigen beeld dient als basis voor de workshop. Onder leiding van Tessa van Helden spelen we met het verschijnen en verdwijnen van beeld. Aan de hand van een transfertechniek brengen we (een kopie van) de oude beelden over op een nieuwe drager, waarbij het beeld gemanipuleerd wordt.

De workshop is ideaal voor familieleden en vrienden. Neem bijvoorbeeld je oma, tante of beste vriend mee. Dankzij het oude fotomateriaal kunnen mooie herinneringen en verhalen worden gedeeld. We starten de middag met een kennismaking aan de hand van Van Heldens fotoarchief. Vervolgens steken we de handen uit de mouwen en gaan we aan de slag met de eigen foto’s. Tijdens deze middag is er ook voldoende gelegenheid om het werk van Van Helden en de vaste collectie te bekijken. We sluiten de middag gezellig af met een drankje.

Meenemen: foto’s

Tijdens de workshop gaan we met eigen foto’s aan de slag. Zoek dus in oude albums, op zolder of bij familieleden thuis naar mooie beelden. Kleur of grijstinten, dat maakt niets uit. Het beste resultaat krijg je bij foto’s met een hoog licht-donker contrast. We raden aan om voor de zekerheid 3-6 foto’s mee te brengen, zodat we je ter plekke kunnen adviseren. Daarnaast is het verstandig om de foto’s voor aanvang van de workshop te mailen naar info@bergarde.com, zodat we de beelden kunnen controleren op kwaliteit en desgewenst het contrast / kleurstelling kunnen aanpassen.

Over Tessa van Helden

Van Helden is gefascineerd door archiefmateriaal en oude foto’s die ze vindt op rommelmarkten. Haar indrukwekkende archief met afbeeldingen van onbekenden is dan ook een grote bron van inspiratie. Centraal staat de vraag rondom het verdwijnen en verschijnen van beeld. Personen en verhalen waarvan de herkomst in de vergetelheid is geraakt geeft zij weer een tweede leven. Met haar werk vormt ze een nieuw verhaal, waarin de herinnering van de toeschouwer wordt aangesproken. De beelden zijn onbekend, maar toch voor iedereen herkenbaar.

Bij Bergarde Galleries zie je nu haar geborduurde portretten. Door de foto’s met de hand te vertalen naar borduursteken, poogt de kunstenares de beelden meer waarden te geven en eigen te maken. Ze voegt een stuk van zichzelf toe. Daarnaast zijn Van Heldens lasercuts te zien. Op het eerste oog abstract werk, maar als je langer kijkt ontdek je steeds meer details. De oorspronkelijke afbeelding komt langzaam weer tevoorschijn, maar zal nooit volledig herstellen.