lezing Symposium: The living surface 27.01.2018

Zaterdag 27 januari 2018 organiseert Bergarde Galleries het symposium The Living Surface. Tijdens deze middag belichten bryoloog Klaas van Dort en kunstenaar Lizan Freijsen hun visie op het fenomeen korstmossen. Vanuit welk perspectief kijken zij en wat zien zij eigenlijk in die vlekvormige, kauwgomachtige plakkaten?

Wanneer: zaterdag 27 januari 2018 / 13.30 – 17.00 uur
Waar: Bergarde Galleries, Het Buitenland 1, Heerjansdam
Prijs: € 10 (kaarten zijn te koop via de webshop)


Programma

13.45 – 14.00 / Inloop en ontvangst

14.00 – 14.10 / Welkom door Bergarde Galleries & introductie van de sprekers

14.10 – 14.55 / Lezing Klaas van Dort (bryoloog): Korstmossen als inspiratiebron

14.55 – 15.15 / Pauze & gelegenheid om de tentoonstelling The Living Surface: Unfolded te bezichtigen

15.15 – 16.00 / Lezing Lizan Freijsen (kunstenares): The Living Surface

16.00 – 16.30 / Vragenronde en discussie

16.30 – 17.00 / Borrel


SPREKERS


Klaas van Dort
Klaas van Dort brengt tijdens zijn lezing de schoonheid van korstmossen in beeld. Naast de ‘vlekvormige’ soorten, die de inspiratie zijn voor kunstenaar Lizan Freijsen, zoomt hij ook in de de microwereld. Hij toont de wonderlijk gevormde minuscule exemplaren. Ieder mos heeft een eigen verhaal, of zoals hij het zelf zegt: ‘iedere soort is een woord in de taal die de natuur spreekt’. Daarnaast bespreekt Van Dort de consequenties voor het milieu en hoe de omgeving invloed uitoefent op het leven de de soorten (bio-indicatie).

Klaas van Dort werkte jarenlang als bosecoloog bij Alterra (Wageningen), en als natuurreisbegeleider. Hij heeft nu een eigen ecologisch adviesbureau en deelt zijn natuurpassie graag met anderen, onder meer via de BLWG, de vereniging voor onderzoek aan mossen en korstmossen in Nederland. Auteur van artikelen en verhalen over de natuur, Fotogids Mossen, Basisgids Mossen en deel 6 van De vegetatie van Nederland waarin de ecologie van gemeenschappen met mossen en korstmossen worden beschreven.


Lizan Freijsen
Waar Van Dort de levende natuur opzoekt, gebruikt Freijsen de vormentaal van de organische groeipatronen voor het beeldende werk. Terug in het interieur verzachten de vloer- en wandkleden het oppervlak en vormen een tableau voor het dagelijkse leven.

Lizan Freijsen woont en werkt in Rotterdam. In de late jaren zeventig en jaren tachtig studeerde ze achtereenvolgens aan de Willem de Kooning Academie (Rotterdam) en de Jan van Eyck Academie (Maastricht). In 2017 behaalde ze de Master Design Research aan WDKA, waar ze tegenwoordig werkzaam is als docente. Freijsen exposeert in musea en op beurzen in binnen- en buitenland, waaronder in Museum Gouda (2009) en Museum Boijmans Van Beuningen (2017). Dit jaar presenteerde ze het boek The Living Surface. An alternative biology book on stains (te koop in de Bergarde Webshop)