Symposium | Reis door Egypte: tussen mythe en werkelijkheid | 28.01.2017 06.01.2017

De programmering van januari 2017 is rond! Bergarde Galleries organiseert een avond sterren kijken en een symposium. Beide evenementen zijn onderdeel van de programmering rondom het Orion-Project, dat sinds 1 januari jl. te zien is in Landgoed Het Buitenland.

Informatie
Wanneer: 28 januari 2017, van 14.00 tot 17.00 uur
Waar: Bergarde Galleries, Het Buitenland 1, Heerjansdam
Prijs: E 7,50.
I.v.m. beperkt aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk. Reserveer door een e-mail te sturen naar info@bergarde.com o.v.v. symposium.

Programma
13.45 –  Ontvangst

14.00 – Welkom door Eefje Zalm, Bergarde Galleries | Introductie van de sprekers

14.10 – Jo Polak, initiator van het project Orion, Down to Earth | Introductie van het project

14.20 – Ben van den Bercken (archeoloog)
Lezing I: Gebouwd voor de eeuwigheid: de piramiden van Gizeh. *

15.05 – Pauze en bekijken van het Orion-project in het landgoed.

15.25 – Hans Huisman (vertaler van Het Rode Boek van Carl Gustav Jung)
Lezing II: Carl Jung en de reis door het land van de piramiden. **

16.10 – Vragenronde

16.20 – Borrel

17.00 – Einde

* Gebouwd voor de eeuwigheid: de piramiden van Gizeh
Na een korte inleiding op het Oude Egypte, de Egyptische religie en de astronomische kennis van de Egyptenaren, richten we ons op de necropool van Gizeh, vlakbij Cairo. Hier zijn drie van de meest indrukwekkende monumenten uit de Egyptische geschiedenis te vinden: de graven van de farao’s Choefoe, Chafre en Menkaure. Hoe zijn de Egyptenaren ertoe gekomen deze monumenten te bouwen en hoe is dit gebeurd? De piramiden staan echter niet alleen op dit plateau. Resten van bijbehorende gebouwen, kleinere graven en woonstructuren tonen aan dat niet alleen de koning onsterfelijkheid probeerde te bereiken.
 Ben van den Bercken is archeoloog en werkt al een aantal jaar op opgravingen in Egypte.
** Carl Jung en de reis door het land van de piramiden
Mythen zijn, door een psychologische bril bekeken, betekenisvol en in de inhoud ervan verschijnen symbolen als uitdrukkingen van ons mens-zijn. Een van de grote onderzoekers op het gebied van onze psyché en de mythologie was Carl Gustav Jung. Hij verstond de “kunst” om symbolen te duiden. In deze presentatie laat ik u kennis maken met Jung en neem ik u met hem mee op reis door het land van de piramides. Een reis om te laten zien hoe Jung, Egypte, Horus en Orion via hun symboliek met elkaar verbonden zijn.
Hans Huisman is van jongs af aan gefascineerd door de relaties tussen filosofie, mythologie, psychologie en natuurkunde. Na zijn pensionering volgde hij een opleiding tot Jungiaans Analytisch Therapeut om zich verder te kunnen verdiepen in zijn interessegebieden. Onlangs vertaalde hij vanuit die interesse Het Rode Boek van Carl Gustav Jung vanuit het Engels en Duits. Na het vertalen wil Hans er nu ook graag over vertellen.