Fleur Kooiman Avoid the shadow

“Het is mijn streven de toeschouwer op te laten gaan in het werk om ze af te leiden van de dagelijkse beslommeringen.” In ‘Avoid the Shadow’ speelt Fleur Kooiman met de geloofwaardigheid van alledaagse routines en de perceptie van onze directe omgeving. Haar foto’s tonen fragmenten uit een verhaal, waarin wordt gebalanceerd tussen fictie en realiteit en die de toeschouwer naar eigen inzicht verder kan invullen.

paard_DSC7199 72

Over de tentoonstelling

Fleur Kooiman (1979) maakt in haar werk hoofdzakelijk gebruik van fotografie en de laatste jaren ook tekeningen, collages en teksten. In deze media laat ze ons kennis maken met de wijze waarop zij de wereld om haar heen ervaart. Met zowel humor als absurditeit speelt Kooiman met de geloofwaardigheid van alledaagse routines en de perceptie van onze directe omgeving. Haar foto’s tonen fragmenten uit een verhaal, waarin wordt gebalanceerd tussen fictie en realiteit en die de toeschouwer naar eigen inzicht verder kan invullen.De tentoonstelling bestaat uit een serie foto’s, waarin bestaand werk is aangevuld met nieuwe beelden. De serie roept de suggestie op van een tuin. Door minieme, geënsceneerde toevoegingen en een specifiek lichtgebruik begeven de foto’s zich op de grens tussen geregistreerde werkelijkheid en fantasie. Er is geen duidelijk onderscheid tussen registratie en enscenering. Alhoewel er een vorm van vervreemding aanwezig is in het werk, blijft de vraag of deze alledaagse beelden geïnterpreteerd worden als fantastisch door slechts de verbeeldingskracht van de kijker.

Kooiman woont en werkt in Rotterdam en omgeving. Ze studeerde Autonome Beeldende Kunst aan de AKV/St. Joost Academie in Den Bosch. Sinds 2005 werkt ze als freelance-fotografe en maakt ze zowel werk in opdracht als autonoom werk.