Julia Jacquette Back from the States

Het afgelopen jaar waren de schilderijen van de Amerikaanse kunstenares Julia Jacquette op reis. Ter gelegenheid van haar eerste grote …

IMG_7111

Over de tentoonstelling

Het afgelopen jaar waren de schilderijen van de Amerikaanse kunstenares Julia Jacquette op reis. Ter gelegenheid van haar eerste grote retrospectieve tentoonstelling Julia Jacquette: Unrequites and Acts of Play gaf Bergarde de kunstwerken in bruikleen. Achtereenvolgend was haar werk te bewonderen in het Wellin Museum of Art (Clinton, NY) en het Visual Arts Center of New Jersey (Summit, NJ).

De olieverfschilderijen van Jacquette zijn nauw verbonden met haar fascinatie voor mediabeelden. Het zijn uitgewerkte details van likeuren en parfumadvertenties uit glossy tijdschriften die een ongrijpbare aantrekkingskracht hebben. De schilderijen zijn een ontdekkingstocht naar de menselijke verlangens.

Inspiratie haalt Jacquette uit de pop art en ze geeft met haar werk een visie op de consumptiemaatschappij. Ironie en verlangen, afgunst en perfectie, schijn en werkelijkheid: het zijn voorbeelden van paradoxen die steeds terugkeren in haar werk.

Jacquette kiest vaak bewust voor grote afmetingen van haar doeken. De kunstenares wil daarmee de kijker het werk intrekken. De twee schilderijen in deze ruimte komen uit de Liqueur-serie, waarbij reclames van cocktails, whisky’s en andere alcoholische drankjes het uitgangspunt vormen. ‘Ik laat me door de reclames verleiden, maar tegelijkertijd ben ik me bewust van de perversiteit ervan. Voor veel mensen gaat er een verleiding uit van sterke drank, maar drank kan ook weerzinwekkend zijn’, aldus Jacquette.

Over Julia Jacquette

Julia Jacquette (USA, 1964) is behalve kunstenares ook werkzaam als docent bij het New York’s Fashion Institute of Technology. Haar werk is vertegenwoordigd in diverse musea, waaronder in de VS (Museum of Modern Art, New York) en Australië (Museum of Contemporary Arts, Sydney). Julia Jacquette won verschillende prijzen en jaarlijks is haar werk te zien in solo- of groepstentoonstellingen. De kunstenares woont en werkt afwisselend in New York en Amsterdam.

Publicatie

Bij de tentoonstelling Unrequites and Acts of Play verscheen de gelijknamige catalogus. Met teksten van Tracy L. Adler, Directeur van het Ruth and Elmer Wellin Museum of Art, Hamilton College in Clinton (New York). Hardcover 120 pagina's 26,7 x 35,6 cm 85 illustraties in kleur ISBN: 978-3-7913-5672-3    

Opening

De opening vindt plaats op 17 februari 2018 van 16.00 tot 18.00 uur. U bent van harte welkom!