Jan Worst Jan Worst. Schilderijen.

Historische interieurs met een grote variëteit aan hedendaagse elementen erin. Wie een blik werpt op de olieverfschilderijen van Jan Worst blijft al snel kijken naar verschillende werkelijkheden.

LS_18-04-13_Jan Worst_06

Over de tentoonstelling

Wie een blik werpt op de olieverfschilderijen van Jan Worst blijft al snel kijken naar verschillende werkelijkheden… In 2006 liepen Henk en Anja van den Berg op de TEFAF bij toeval tegen het werk van Jan Worst aan. Ze kochten het schilderij Red Interior (2000) de start van het verzamelen van zijn werk was gestart. Een jaar later verworven zij het schilderij The Egoist (2006) dat in 2009 aan de Kunsthal Rotterdam werd uitgeleend voor de tentoonstelling Feest der herkenning! Internationaal realisme. De jaren daarna breidde de verzameling zich verder uit.

In de schilderijen van Jan Worst liggen het verleden en heden nauw in elkaar verweven. Bij nader inzicht zijn in de historische interieurs een grote variëteit aan hedendaagse elementen terug te vinden. Ook in zijn schildertechniek is een complexe dualiteit te vinden tussen hedendaagse invloeden en voortzettingen van historische tradities. Jan Worst poogt zichzelf te bevrijden uit een historisch kader door te breken met de eenduidigheid van de tijd.

Met werken uit de privé-collectie van Henk en Anja van den Berg (oprichters Bergarde Galleries). Georganiseerd in samenwerking met de New Yorkse galerie Sperone Westwater.

Over Jan Worst

Jan Worst (NL, 1953) woont en werkt in Groningen. Zijn opleiding rondde hij in 1976 af aan de Minerva Academie, Groningen. Zijn werk is tentoongesteld in het Stedelijk Museum (Amsterdam), Kunsthal (Rotterdam), Sonsbeek (Arnhem), Museum Willem van Haren (Heerenveen) en het Frans Halsmuseum (Haarlem). Ook is zijn werk aangekocht voor binnen- en buitenlandse Privé- en bedrijfscollecties.PublicatieBij de tentoonstelling verscheen de gelijknamige catalogus Jan Worst. Schilderijen.

Publicatie

Bij de tentoonstelling Jan Worst. Schilderijen bracht Bergarde Galleries een gelijknamige catalogus uit.  

Bergarde collectie

In de Bergarde collectie zijn enkele werken van Jan Worst opgenomen. Op dit moment zijn twee grote schilderijen en een zeefdruk te zien in de oude paardenstal.