Lizan Freijsen The Living Surface: Unfolded

Bergarde Galleries presenteert met trots ‘The Living Surface: Unfolded’, een solotentoonstelling van de Rotterdamse kunstenares Lizan Freijsen (Zwijndrecht, 1960).

IMG_6252b

Over de tentoonstelling

Freijsen haalt inspiratie uit dingen waarvan de meeste mensen juist afstand nemen. Tussen 2005 en 2016 fotografeerde de kunstenares vlekken en andere sporen van verval in Nederland en Frankrijk. Van vochtvlekken op oud behang tot donkere schimmels in een leegstaand pand in Rotterdam. Freijsen heeft een sterk ontwikkeld oog voor de schoonheid van het alledaagse en het ongewenste.

KARPETTEN
De zorgvuldig geclassificeerde vlekken uit het fotoarchief vormen voor Freijsen de basis van haar beeldende werk. Ze is met name bekend om haar handgetufte karpetten die ontstonden door een jarenlange samenwerking met het TextielMuseum in Tilburg. Via een arbeidsintensief proces worden de mossen omgezet in wollen tapijten.

TUFTEN
Tuften is een traditionele techniek waarbij draden in een U-vorm door een opgespannen stramien geschoten met behulp van een luchtdrukpistool. De techniek is vernoemd naar het kenmerkende geluid van de machine (tufttuft). Hierdoor ontstaan hoog- polige tapijten, waarin gevarieerd kan worden met de hoogte. Het onregelmatige oppervlak van mossen kan met deze techniek geïmiteerd worden. Daarnaast kunnen subtiele kleurovergangen worden opgebouwd door het gelijkmatig toevoegen van nieuwe kleuren draad. Deze eigenschappen van het tuften leiden tot zachte kleden met ronde vormen en realistische kleuren.

BEHANG
Vochtvlekken vormden de basis voor het project Decay on Demand. Hiervoor ontwikkelde Freijsen behang met foto’s van lekkages, die ze in nieuwe huizen heeft geplaatst. Hierdoor ontstaat de illusie van ouderdom. In later werk combineerde ze het behang met de karpetten, zoals bij de installatie The Living Surface die in het voorjaar van 2017 in museum Boijmans Van Beuningen te zien was. Tijdens Unfolded bij Bergarde Galleries wordt dit onderzoek naar de samenvoeging van media voortgezet.


VERSTILDE SCHOONHEID

Freijsen legt als kunstenares de trage groeiprocessen van vlekken vast. Met het blote oog lijkt het oppervlak van de vlekken verstild, maar gedurende het verstrijken van de tijd treden subtiele veranderingen op. Freijsens beeldende werk is een vertaling van deze verstilling. De traagheid hangt samen met het begrip Kairos, vernoemd naar de Griekse god van het juiste moment. Dit concept van tijd beweegt buiten de chronologische meetbare tijd. Voor kunstenaars gaat Kairos ook over het moment van bevlieging en inspiratie. Het is een tijdservaring die losstaat van de kloktijd. Daarnaast sluit Freijsens werk aan bij het Japanse wereldbeeld Wabi-Sabi, waarbij schoonheid wordt gevonden in het imperfecte en tijdelijke. Zo vormen de vlekken voor Freijsen een bron van onvolmaakte schoonheid. Haar verwondering voor het fenomeen is sterker dan de aangeleerde afschuw.


UNFOLDED BIJ BERGARDE GALLERIES

Bij Bergarde Galleries ontvouwt het levende oppervlak van Freijsen zich verder. The Living Surface: Unfolded is een verdere verkenning van het vlekkenuniversum. In de tentoonstelling komen de karpetten en het be- hang samen met andere technieken, zoals experimenten met keramiek uitgevoerd tijdens haar residentie bij het Europees Keramisch Werk Centrum (ekwc) in Oisterwijk.
Dankzij de grote ramen in de galerie gaan Freijsens duurzame werken een unieke dialoog aan met het groene polderlandschap van landgoed Het Buitenland. Kunst en natuur komen zowel bij Bergarde als in het oeuvre van Freijsen als vanzelfsprekend samen. De gewone vlek wordt verder ontvouwen tot een object van bijzondere schoonheid.

Over Lizan Freijsen

Lizan Freijsen (Zwijndrecht, 1960) woont en werkt in Rotterdam. In de late jaren zeventig en jaren tachtig studeerde ze achtereenvolgens aan de Willem de Kooning Academie (Rotterdam) en de Jan van Eyck Academie (Maastricht). In 2017 behaalde ze de Master Design Research aan WDKA, waar ze tegenwoordig werkzaam is als docente. Freijsen exposeert in musea en op beurzen in binnen- en buitenland, waaronder in Museum Gouda (2009) en Museum Boijmans Van Beuningen (2017).

Publicatie

Meer lezen over het werk van Lizan Freijsen? Begin 2017 verscheen het boek The Living Surface. An Alternative Biology Book on Stains (uitgeverij Jap Sam Books). De publicatie kan gezien worden als een alternatief biologieboek over 'Urban Nature'. Bestel hier

Opening

De opening vindt plaats op 28 oktober van 16.00 tot 18.00 uur in het bijzijn van kunstenares Lizan Freijsen. U bent van harte welkom! Graag ontvangen wij bericht van uw komst via: info@bergarde.com