Ad Willemen Meester in Grafiek

Ad Willemen is een ‘Meester in Grafiek’. Bergarde Galleries presenteert een omvangrijk overzicht van zijn grafische werk uit de periode 1987-2012. Zijn ‘papieren harem’: een verzameling postkaarten van vrouwen over de hele wereld, vormde een belangrijke inspiratiebron.

scan035CM

Over de tentoonstelling

Met trots presenteert Bergarde Galeries een omvangrijk overzicht van het grafische werk van de Nederlandse kunstenaar Ad Willemen (Tilburg, 1941-2013) over de periode 1987-2012. Speciaal voor de tentoonstelling werd in nauwe samenwerking met de kunstenaar een vijftigtal prenten geselecteerd; inclusief nieuw, nog niet eerder gepresenteerd werk.

Het grafisch werk van Ad Willemen kenmerkt zich door een hoog vakmanschap en artistieke kwaliteit. Naast kunstenaar is Willemen verzamelaar van onder meer etnografische objecten en diepgravend onderzoeker. In de afgelopen vijfentwintig jaar toont Willemen zich als een veelzijdig graficus met een belangrijke omslag rond 1995, als de kunstenaar zijn abstracte werk verlaat om terug te keren naar de figuratie met als belangrijk leidmotief het vrouwelijk naakt. Onder meer zijn ‘papieren harem’, zoals hij zijn verzameling postkaarten van vrouwen over de hele wereld noemt, vormt een belangrijke inspiratiebron. De reproducerende, grafische techniek is voor hem geen aanleiding om te kopiëren, maar om beelden te manipuleren en te vertalen naar een grote diversiteit aan grafische experimenten.

Publicatie/ Tegelijkertijd met de tentoonstelling wordt de catalogus Ad Willemen, meester in grafiek, de jaren 1987-2012 uitgegeven met een introducerend essay van kunsthistoricus mr. drs. Ulco Mes.

Deze publicatie zal voor het eerst een overzicht geven van de artistieke ontwikkelingen in het grafische werk van Ad Willlemen gedurende de laatste 25 jaar. Naar de webshop. 

Ad Willemen (1941 — 2013) was zowel graficus als tekenaar. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea, waaronder Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), de ABN AMRO kunstcollectie (Amsterdam) en Collection Philip Morris Inc. (New York). Recentelijk was zijn werk te zien in het Sharjah Art Museum (United Arab Emirates), tijdens de Guanlan International Print Biennial (China), en International Print and drawing exhibition on the occasion of the 60th anniversary celebration of Silpakorn University (Thailand).