Alexx Meidam Mixed Squares

‘Mixed Squares’ is de solotentoonstelling van Alexx Meidam en titel van zijn nieuwste serie. In plaats van een geïsoleerd overzicht wordt de serie te midden van zijn oeuvre geplaatst. De tentoonstelling geeft inzicht in Meidams artistieke reflecties, hoe er nieuwe gedachten ontvouwden en nieuwe werken ontstonden.

20140410_170637_resized_1

Over de tentoonstelling

 

Ondanks dat Meidam zich niet beperkt tot dit medium is in zijn rijke oeuvre een bijzondere toewijding te vinden aan de schilderkunst. Zijn geometrisch abstracte beelden zijn studies naar formele aspecten — zoals ruimte, kleur en compositie — die in de juiste balans een unieke, esthetische emotie teweeg kunnen brengen. Zijn artistieke queeste leidde uiteindelijk tot de serie Mixed Squares, waarin Meidam een tweetal doeken beschildert, welke hij versnijdt en vervolgens in elkaar vervlecht. De doeken worden dus letterlijk vermengd (‘mixed’), waardoor een nieuw patroon van vierkanten en rechthoeken ontstaat. De tentoonstelling brengt, in nauwe samenwerking met Alexx Meidam, een aantal werken bijeen, die een belangrijke bijdrage leverden in de ontwikkeling van deze serie. Er is geen sprake van een uitkomst, eerder het intuïtief samenbrengen van studies, die in zijn oeuvre al langer een essentiële rol spelen.De tentoonstelling begint met werk Red Square uit 1995: een op glas geschilderd vierkant, welke is ingeklemd door een blauw rechthoek. Het is een puur picturaal onderzoek naar de visuele waarneming van verf en licht. Doordat de verfmassa niet wordt opgezogen (zoals dat gebeurt bij het schilderen op doek) poogt Meidam een directe kleurbeleving teweeg te brengen. In de serie Color Field (2011) blijven de kleurvlakken centraal staan, maar breiden zich uit tot kleurvelden, waarbinnen zich patronen beginnen af te tekenen. De composities ontwikkelen zich verder als de doeken daadwerkelijk worden versneden.

Alhoewel systematiek een belangrijk aspect blijft, speelt tevens het toeval onmiskenbaar een rol. De complexiteit in het lijnenspel neemt toe, evenals de confrontatie tussen botsende en harmoniërende kleurvlakken. Geleidelijk wordt de perceptie gemanipuleerd en bemerkt men een duizelingwekkende dynamiek tijdens de aanschouwing van het werk.PublicatieBij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie. Deze rijk geïllustreerde uitgave bevat teksten van Ank Leeuw Marcar, Piet Molendijk en Robbert Welagen en biedt daarmee zowel kunsthistorische als filosofische inzichten in het werk van Alexx Meidam.Alexx Meidam (Delfzijl, 1954) woont en werkt in Rotterdam. Sinds zijn afstuderen aan de Willem De Kooning Academie werkt Meidam als kunstenaar, curator en performer. Zijn werk werd tentoongesteld in onder meer het Goethe-Institut (Rotterdam), het Stedelijk Museum (Schiedam) en 75+ NAP (Moskou).