Joris van der Horst Monte Bianco

Joris van der Horst is zijn leven lang al gefascineerd door de woeste natuur van het hooggebergte. In 2014 maakt hij een reis door het Mont Blanc gebied dat zijn schilderen doet veranderen. Dit resultaat — een twintigtal berglandschappen in olieverf — is te zien in de tentoonstelling ‘Monte Bianco’.

20160317_091201_resized

Over de tentoonstelling

Sinds 2014 werkte Joris van der Horst aan een twintigtal, in olieverf geschilderde berglandschappen. De tentoonstelling geeft een compleet overzicht van zijn artistieke ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar. In het recente werk is de aanpak van de kunstenaar meer gestileerd en grafisch geworden. Kleur speelt daarbij een opvallende rol. De keuze van het kleurgebruik is deels intuïtief, maar wordt gevolgd door een bedachtzame, systematische schilderfase. Iedere laag wordt geschilderd in een contrasterende kleur als de daaraan voorafgaande laag. Het procedé is bewust zichtbaar gehouden door de weergave van transparante verflagen. De beperking en vereenvoudiging die hij in het schilderen opzoekt heeft een bevrijding in het kleurgebruik gegeven.

De reizen naar berggebieden als de Alpen en de Himalaya zijn altijd onlosmakelijk verbonden met het werk van Joris van der Horst. Het is zelfs een voorwaarde: alleen die bergtoppen die hij zelf zag worden vereeuwigd op doek. Een foto vormt vaak het uitgangspunt, maar ook Japanse prenten of de schilderijen van Caspar David Friedrich inspireren. In de landschappen zijn soms sporen van menselijk ingrijpen te zien. Zo verraden bruggen, gebouwen, vrachtwagens en bandensporen de aanwezigheid van de mens in het landschap. Maar vaak is het de lege ruimte zelf die de hoofdrol speelt.

Sommige landschappen zijn terugkerende onderwerpen. Zo zijn er in de tentoonstelling meerdere voorstellingen te zien van ‘Friendship Highway’, de grotendeels niet geasfalteerde weg tussen het Tibetaanse Lhasa en de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De schilderijen zijn uitgevoerd in verschillende kleuren (volgens het bedachtzame schildersysteem) en in sferisch opzicht uniek. De betekenis van deze werken kan ten dele worden ontleend aan de politieke lading van de afgebeelde plek. Met de keuze een plek meerdere keren te schilderen wil de kunstenaar de aandacht vestigen op spanningen in de (vaak) conflictgebieden. Daarmee dienen zijn schilderijen een groter doel en zijn het niet enkel fragmenten van een persoonlijke reis.

Joris van der Horst

Joris van der Horst (1971, NL) woont er werkt in Utrecht. Zijn opleiding volgde hij aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht en De Ateliers in Amsterdam. In 1999 ontving hij de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Zijn werk wordt in binnen- en buitenland tentoongesteld.