Marian Plug Nieuw Werk

Met trots presenteren we de tweede solotentoonstelling van Marian Plug bij Bergarde Galleries. Na de retrospectieve tentoonstelling ‘Vijftig jaar olieverf op doek’ in 2012 draait deze solo om Plug haar recentere werken en schilderijen die nog niet eerder in het openbaar getoond werden.

IMG_20140924_104416

Over de tentoonstelling

Marian Plug reflecteert in haar werk op het geschilderde beeld, waarin er voortdurend een spanning heerst tussen abstractie en illusionaire figuratie. Ondanks dat Plug ogenschijnlijk landschappen lijkt te schilderen, is haar intentie allerminst de nabootsing van deze scènes. Haar inspiratie ontleent ze voor een groot deel aan het medium waarin ze werkt. De natuurlijke motieven zijn slechts aanleiding voor schilderkunstige vraagstukken. Bij een nadere beschouwing ontvouwt zich in de schilderijen een abstracte taal, waarin iedere verfstreek zich nauwgezet verhoudt tot de ander. Het is de tastbare materie van verf en doek — de onnavolgbare streken, de kleur, de spanning in de compositie — die ervoor zorgt dat de voorstelling blijft intrigeren.

In 2012 presenteerde Bergarde Galleries de schilderijen van Marian Plug voor het eerst in de retrospectieve tentoonstelling Vijftig jaar olieverf op doek. In tegenstelling tot deze terugblik bevat de huidige tentoonstelling hoofdzakelijk recente schilderijen. Plug toont zich als een kunstenaar, die zowel durft terug te grijpen op klassieke thema’s, zoals onder meer te zien is in een werk als Stroom X (2014), als dat ze op zoek gaat naar nieuwe ontdekkingen. Ieder schilderij behelst een eigen picturale studie, maar alle geven ondanks de diversiteit blijk van haar karakteristieke handschrift. Het vraagt van de beschouwer tijd en een oog voor detail om een deel te kunnen ontrafelen van het bedachtzame arbeidsproces dat aan ieder werk voorafgaat.

Publicatie

De tentoonstelling Nieuw werk zal voorafgaan aan de uitgave van de publicatie Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen, waarin de briefwisseling tussen August Willemsen en Marian Plug centraal staat.MARIAN PLUGMarian Plug woont en werkt in Amsterdam. Haar consistente oeuvre is gewijd aan de teken- en schilderkunst. Haar werk is bekroond met onder meer de Hans Jaffé Award en de Singer Award en is opgenomen in diverse collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum (Amsterdam) en Museum De Lakenhal (Leiden).