Orion, Down to Earth

Een tentoonstelling in galerie en Landgoed Het Buitenland. Een project van Jo Polak, Ben van den Bercken & Hans Huisman.

vierpoter-i

Over de tentoonstelling

Activiteit/ Sterren kijken in Het Buitenland / 17.01.2018 / hier aanmelden

In landgoed Het Buitenland, dat grenst aan de galerie, zijn sinds 1 januari 2017 zeven ‘ruiters’ te zien. In het vlakke polderland gaan zij een relatie met het landschap aan. Zijn het functionele objecten? Of juist onnatuurlijke elementen, bewust geplaatst in de natuur?

Ruiters

Al eeuwen lang doen vierpotige ‘ruiters’ dienst als droogconstructies in de landbouw. De constructie van een ruiter is vernuftig: vier stokken die in de top zijn verbonden met een ijzerdraad. Daartussen worden de dwarsliggers geplaatst. Gras, peulvruchten en luzerne konden er zo in de open lucht op worden gedroogd.

Piramiden van Gizeh

Het geraamte van een ruiter doet denken aan piramiden: bouwwerken die tot veel mysteries hebben geleid. Zo is er een theorie waarin beweerd wordt dat de piramiden van Gizeh zijn gebouwd als afspiegeling van de drie sterren uit de gordel van het sterrenbeeld Orion.De ruiters in het Landgoed lijken willekeurig te zijn neergezet, maar de plaatsing ervan heeft wel degelijk betekenis. De opstelling is een afspiegeling van het Sterrenbeeld Orion, dat te herkennen is aan zijn zandloper-vorm. Landgoed Het Buitenland is dagelijks te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang.

Sterren kijken

Op 25 januari 2017 organiseerde Bergarde een avondje sterren kijken. Sterrenkijker Willem van Nood stond met vier telescopen in het Landgoed om te speuren naar Orion, het sterrenbeeld dat vanuit Nederland alleen te zien is tijdens de wintermaanden!  

Symposium

Op 28 januari 2017 vond bij Bergarde het symposium Reis door Egypte: tussen mythen en werkelijkheid plaats. Met o.a.: Gebouwd voor de eeuwigheid: de piramiden van Gizeh, een lezing door Ben van den Bercken (archeoloog) en Carl Jung en de reis door het land van de piramiden, een lezing door Hans Huisman (vertaler van Het Rode Boek van Carl Gustav Jung).