Playground (in het landgoed)

Playground is een ambitieus buitenproject van Bergarde Galleries. In de zomer van 2019 wordt het omliggende landgoed het decor voor een verrassende tentoonstelling middenin de natuur. Een tentoonstelling in de buitenlucht met het overkoepelende thema Playground.

Playground of my mind

Over de tentoonstelling

Bergarde zoekt kunstenaars voor de buitententoonstelling Playground (zomer 2019).

Deadline: 25 november 2018.

Download hier de volledige omschrijving & voorwaarden van Playground (PDF)

Download here the project and application description (English)

Inspiratie: Playground of my Mind

De buitententoonstelling wordt ontwikkeld naar aanleiding van de aankomende  tentoonstelling Playground of my Mind. De Amerikaanse kunstenaar Julia Jacquette (1964) geeft in een serie tekeningen een grafische blik op modernistische speelplaatsen in New York. Jacquette liet zich inspireren door de playgrounds uit de bewogen jaren ‘60 en ‘70 in Central Park. Playground of My Mind legt ook een verband met de Nederlandse speeltuinontwerpen van Aldo van Eyck. In 2017 werden de originele werken op papier tentoongesteld in het Wellin Museum (Clinton, NY) en werd de gelijknamige graphic novel gepubliceerd. Bergarde Galleries zal de tekeningen voor het eerst tonen buiten de Verenigde Staten.

Over landgoed Het Buitenland

Bergarde Galleries is gelegen op Landgoed Het Buitenland. Van oorsprong werd de polder gebruikt voor de intensieve landbouw, maar met de hulp van deskundigen is het gebied de afgelopen jaren ontwikkeld tot een groene polder waar de natuur weer de overhand krijgt. Op het moment zijn al diverse plantensoorten, vogels en insecten teruggekeerd naar de polder.

De naam van het landgoed heeft een historische oorsprong. Tot de watersnoodramp van 1953 lag de polder buitendijks en was dus in meest letterlijke zin ‘het buitenland’. Openheid, water, bruggen en rietlanden bepalen de kleur. De lijnvoering van het landgoed is te herleiden uit historische kaarten. Het landgoed ligt aan de Oude Maas, waardoor de grote binnenvaartschepen traag aan het landschap voorbijtrekken.

Vanaf najaar 2014 is het landgoed opengesteld voor het publiek. Op de bijna twee kilometer aan verharde en onverharde paden kan dagelijks gewandeld worden tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Meer informatie

Wil je graag meer weten over Playground en Bergarde? Je kunt ons ook bereiken per e-mail (info@bergarde.com) of telefonisch tijdens de openingsuren. Of kom even langs in onze galerie in Heerjansdam. We zijn geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 11 en 17 uur (op www.bergarde.com vind je de actuele openingstijden). Het landgoed is iedere dag vrij toegankelijk.