Oscar Abraham Pabón Sculpture and Retention

In samenwerking met de Stichting Pieter Janszoon Saenredam organiseert Bergarde Galleries ‘Sculpture and Retention’, de solotentoonstelling met werk van Oscar Abraham Pabón.

curtain2

Over de tentoonstelling

Bergarde Galleries, de Pieter Janszoon Saenredam Stichting en Oscar Abraham Pabón (1984) bundelen hun krachten. Het resultaat is de eerste solotentoonstelling van de uit Venezuela afkomstige kunstenaar in de galerie. Parallel aan deze expositie is Pabóns project ‘Floating Sculptures’ te zien rondom het ‘Wilgeneiland’: een Land art kunstwerk in de Barendrechtse wijk Molenvliet. Op zaterdag 12 september worden beide projecten feestelijk geopend.

Wilgeneiland
Dit jaar bestaat het ‘Wilgeneiland’ dertig jaar. Dit rechthoekige knotwilgenbos, gelegen in een trapeziumvormig meer werd in 1985 ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Lucien den Arend (1943). Zijn idee was om de strakke oevers en het vierkante bomenraster met witgekalkte knotwilgen een relatie aan te laten gaan met het erfgoed van Pieter Janszoon Saenredam (1597-1665): de zeventiende-eeuwse kunstenaar die vooral bekend is door zijn geschilderde kerkinterieurs en stadsgezichten.
Ter gelegenheid van dit dertigste jubileumjaar werd Pabón gevraagd om twee drijvende sculpturen te ontwerpen die een bijzondere relatie aangaan met het eiland en met Pieter Janszoon Saenredam. Met steun van het Mondriaan Fonds kon het project worden gerealiseerd. Daarbij is het concept een nieuwe stap in Pabóns ontwikkeling: de architectonische sculptuur als cultuurhistorische verwijzing naar de Nederlandse schilderkunst en haar tradities.

De tentoonstelling focust zich op Pabóns ‘architectonische sculpturen’. Centraal staan een aantal bijzondere maquettes van gerealiseerde en nog uit te voeren projecten. Onder andere zijn de schaalmodellen van ‘Floating Sculptures’ te bewonderen en is de maquette te zien waarmee Pabón in 2014 de Kyiv Sculpture Project Prijs won. Helaas kan dit project, gezien de huidige politieke situatie in de Oekraïne, (nog) niet worden gerealiseerd. Niet alleen geeft de tentoonstelling inzicht in Pabóns ontwikkeling in architectonische, sculpturale werken, er wordt ook een ruime selectie getoond van werken op papier (cardboard). Duurzaamheid, tijdelijkheid en geometrische vormen zijn daarbij ingrediënten die in zijn oeuvre steeds lijken terug te komen.
Oscar Abraham Pabón (1984) woont en werkt in Amsterdam. Hij studeerde tot 2008 in Venezuela en nam deel aan verschillende residenties in Latijns-Amerika. In 2013-2014 was hij verbonden aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn werk was in 2013 te zien in de door het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam georganiseerde tentoonstelling The Right to the City.