Over de tentoonstelling
Woord van welkom door Eefje Zalm (Bergarde Galleries) tijdens de opening van Spheres (25 juni 2016):
Een aantal jaar geleden ontmoette ik Cathelijn op de Pan, een kunstbeurs in Amsterdam. We raakten aan de praat en zodoende bekeek ik later die dag haar tekeningen op haar website. Het werk interesseerde me direct en ik ging het steeds vaker online bekijken. Het bleef boeien, ook al staarde ik alleen nog maar naar online miniatuurplaatjes. Enkele weken later kreeg ik onverwacht de gelegenheid haar werk in het echt te bekijken toen ze toelating deed voor de zomertentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag (waar ze overigens ook aan mocht deelnemen). Door de tekeningen die ze deze dag aan me toonde was ik overtuigd dat haar werk een keer in de galerie moest hangen.
Marielin Simons ontmoette ik vorig jaar tijdens een bezoek aan de eindexamenexposities van de kunstacademies. Marielin studeerde toen af bij de Minerva Academie in Groningen en ik liep haar kunstwerk letterlijk tegen het lijf. De installatie die ze presenteerde was groot, met glazen wanden en stond opgesteld in een donkere ruimte. Via een opening tussen de glazen wanden kwam je terecht in een bijna sprookjesachtig bos. En daar waande je – in Groningen – even middenin een bos. Tussen echte berkenbomen liepen de bezoekers rond op echte bladeren. Het was een sterk en sferisch werk, waardoor het mij is bijgebleven.
Weer terug in Heerjansdam bedacht ik me dat het werk van beide kunstenaars op een bepaalde manier met elkaar te vergelijken is. Niet gezien het medium waarin ze werken (want Cathelijn tekent en Marielin maakt installaties en fotografeert), maar er zit wel een lijn in de een manier waarop beide kunstenaars nadenken over de wereld om zich heen. Ze zoeken beide heel bewust de natuur op, onderzoeken het, en construeren ieder op hun eigen manier een nieuwe wereld. Marielin bouwt bijna als een ware landschapsarchitect haar nieuwe wereld werkelijk na in de vorm van een diorama of een kijkkast. Cathelijn wandelt op internet rond – bijvoorbeeld op Google streetview – en ze zoekt naar ‘glitches’: vervormingen in het beeld die zijn ontstaan door foutieve weergave. Glitches is ook de titel van een serie tekeningen die op deze online foutjes geïnspireerd zijn.