Paul Geelen The Shape of Things to Come

‘The Shape of Things to Come’ is de eerste solotentoonstelling van Paul Geelen bij Bergarde Galleries. De titel verwijst naar een boek van sciencefictionschrijver H.G. Wells (1866-1946), waarin een intellectueel een ‘droomboek’ vol visioenen achterlaat.

20150606_135104

Over de tentoonstelling

In zijn sculpturale werken bevraagt Paul Geelen de finale vorm. Daarentegen staat het proces voorop, waarin het werk zich voortdurend verhoudt tot de omgevingsomstandigheden. Voortzettend op het idee dat we in ‘vloeibare’ tijden leven, zullen zijn werken tijdelijk stollen, maar niet de intentie hebben om een definitieve vorm aan te nemen.

In de tentoonstelling The Shape of Things to Come staat deze unieke werkwijze — en de rol van tijdelijkheid daarin — centraal. De titel verwijst naar een boek van sciencefictionschrijver H.G. Wells (1866-1946), waarin een intellectueel een ‘droomboek’ vol visioenen achterlaat. Hierin resoneert Geelen zijn fascinatie voor de wisselwerking tussen verleden, heden en toekomst. Het heden is nooit ver weg van het verleden en kan zich er nooit geheel van vrijmaken. Geelen blikt terug op een aantal werken, die van essentiële waarde bleken voor de ontwikkeling van zijn huidige, artistieke taal. Paul Geelen transformeert de galerie tot tijdelijke studio, waarin hij experimenten zal uitvoeren ten behoeve van een nieuw werk voor Landgoed Het Buitenland.

Karakteristiek voor het artistiek proces van Geelen is zijn vindingrijke exploratie van materialen en technieken. Hiervoor put hij uit zowel de alchemie als de chemie en past hij zowel natuurlijke als uiterst kunstmatige werkmethoden toe. Zo bevat de huid van het werk Untitled (wet monochrome) een verfsoort die tussen de -40 en 40 graden Celsius niet opdroogt.

En maakte Geelen voor een uiterst subtiel werk (slechts 3 cm in doorsnede) gebruik van het futuristisch ogende aerogel. Dit zeer lichte materiaal werd onder meer toegepast tijdens de Stardustmissie, een ruimtemissie waarin dit materiaal stof verzamelde uit de staart van een komeet. Insgelijks trekken de werken Untitled (Aerogel) en Untitled (wet monochrome) stof aan uit de omgeving. De toekomstige historicus zal via deze achtergelaten sporen een rijk profiel kunnen schetsen van de (tentoonstellings)geschiedenis.

Tijdelijke studio

In zijn tijdelijke studio in de galerie zal Geelen — in reactie op de weersomstandigheden in het open polderlandschap — pseudowetenschappelijk proeven met wind uitvoeren. Zijn experimenteerdrang heeft allerminst als doel om antwoorden of absolute waarheden te vinden. Eerder drijft hem de onvoorspelbaarheid van de uitkomsten, de veranderlijkheid en de transformaties die omgevingsfactoren te weeg kunnen brengen. Zijn verwondering voor de wereld om hem heen biedt een onuitputtelijke inspiratiebron voor zijn persoonlijke theorieën, die balanceren op de grens van feit en fictie.

Over Paul Geelen

Paul Geelen (1983, NL) woont en werkt in Amsterdam. In 2014 rondde hij zijn residentie af aan De Ateliers in Amsterdam. Zijn werk is recentelijk tentoongesteld in The Hidden Picture in het Cobra Museum (Amstelveen, 2014) en in het Akbank Art Center (Istanbul, 2015). In 2015 won Paul Geelen de C.o.C.A. Commission 2015.