Marian Plug Vijftig jaar olieverf op doek

‘Vijftig jaar olieverf op doek’ is een ode aan de carrière van de Nederlandse kunstenares Marian Plug (1937). In vijfendertig werken wordt een overzicht getoond van haar oeuvre dat tijdens een halve eeuw toewijding aan de schilderkunst ontstond. Schilderkunst zoals Plug dat ziet: geen ambacht, geen gewoonte, maar een gebeurtenis.

Geel.2009

Over de tentoonstelling

Vijftig jaar olieverf op doek is de eerste solotentoonstelling van Marian Plug bij Bergarde Galleries. Haar consistente oeuvre is gewijd aan de teken- en schilderkunst. Ze werd bekroond met onder meer de Hans Jaffé Award en de Singer Award en is opgenomen in diverse collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum (Amsterdam) en Museum De Lakenhal (Leiden). Plug ziet haar werk als abstract. De voorstelling is niet meer dan een hulpstuk voor het waarnemen van wat er in het schilderij gebeurt. Schilderkunst gebeurt, in het heden. Marian schuwt niet alle middelen te gebruiken die de schilderkunst biedt om de toeschouwer te verleiden. Het verhaal en het onderzoek naar de kwaliteiten van de schilderkunst staan in dienst van de verleiding. Het schilderen heeft de onzekerheid en de onschuld van het experiment verloren.

Bruiklenen

In de tentoonstelling zijn bruiklenen te zien uit de collecties van het Stedelijk Museum (Amsterdam) en Museum De Lakenhal (Leiden) en verrassende nieuwe schilderijen.

 

Publicatie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een gelijknamige catalogus verschenen. Met een voorwoord geschreven door Rudi Fuchs. De publicatie is voor € 9,95 te koop in de galerie of in de webshop.